skip to Main Content

Vertrouwensexperiment

Het Tilburgs Vertrouwensexperiment is ontstaan door een initiatief van Ralf Embrechts en Jochum Deuten, gebaseerd en geïnspireerd ooit op de uitgangspunten van de gedachten achter het Basisinkomen. Dat is het experiment niet geworden want het spits zich toe op mensen met een bijstandsuitkering. Het is wel een zoektocht naar waar mensen nou echt gelukkig van worden, als je uitgaat van vertrouwen, als je uitgaat dat het bestaan gezekerd is. Belangrijke voorwaarden!

De regels in de bijstand zijn vaak ingewikkeld en streng. Wat gebeurt er als mensen niet meer hoeven te solliciteren? Als ze een extra deel van hun bijverdiensten mogen houden of extra begeleiding krijgen? Vinden mensen dan sneller werk? Kunnen ze meer meedoen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of mantelzorg? Worden mensen simpelweg gelukkiger? Dat gaat de gemeente Tilburg samen met mensen met een bijstandsuitkering en de universiteit onderzoeken. We noemen dat het Tilburgs Vertrouwensexperiment.

Bekijk het filmpje ‘Het Vertrouwensexperiment’ via YouTube

Tilburgs Vertrouwensexperiment

Het experiment in een notendop

Het experiment duurt 2 jaar. Ongeveer 500 mensen hebben zich al aangemeld (aanmelden kan nog via vertrouwen@tilburg.nl ). Zij zijn ingedeeld in 1 van de 4 groepen, met elk hun eigen aanpak. In de ene groep gelden minder regels en in de andere groep krijgen mensen meer begeleiding. In sommige groepen mogen deelnemers een extra deel van hun bijverdiensten houden en krijgen zij een bonus bij een baan. Ook is er een groep waarbij niets verandert. Belangrijk om te weten: niemand gaat er financieel op achteruit.

Laatste nieuws en nog meer bijzonderheden over het Vertrouwensexperiment vind je op: https://www.tilburg.nl/actueel/vertrouwens-experiment/

Ook in andere gemeenten wordt geëxperimenteerd met andere aanpakken in de bijstand. De resultaten wisselen we uit.

Nieuws over het Vertrouwensexperiment

Tilburgs Vertrouwensexperiment

In januari 2019 is het Tilburgs Vertrouwensexperiment veelbelovend gestart. De…

Lees meer
Back To Top