skip to Main Content
Tilburg Start Beweging Van Vertrouwen

Tilburg start beweging van vertrouwen

De afgelopen jaren heeft Tilburg geëxperimenteerd binnen de mogelijkheden van de Participatiewet. Alle experimenten laten zien dat persoonlijke aandacht en vertrouwen werken. Als vervolg op de resultaten uit de experimenten starten gemeente Tilburg en MOM Tilburg samen de beweging van vertrouwen. Zij doen een oproep aan iedereen om die beweging te vullen met goede voorbeelden en werkzame manieren van vertrouwen geven.

Die beweging is 24 maart in van start gegaan bij zowel werkgevers als professionals en tal van inwoners, blijkt uit de lange lijst van ambassadeurs. In het vernieuwde stadhuis ontvingen 9 mensen een VertrouwensPin uit handen van wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid en arbeidsparticipatie) en Ralf Embrechts (directeur MOM Tilburg, medeoprichter Vertrouwensexperiment).

Zij maken het verschil

Alle ambassadeurs geven op een eigen manier vertrouwen in hun dagelijkse handelen en inspireren anderen om hetzelfde te doen. Een aantal van hen ontving vandaag de VertrouwensPin in het nieuwe stadskantoor, waaronder Linda van Berkel (algemeen directeur van CVB Ecologistics) die sinds januari veelbelovend is gestart met ‘open hiring’, oftewel solliciteren zonder CV of sollicitatiegesprek. Abdellah Aknin, alumni van de IMC weekendschool en geeft nu zelf bijles en is daarnaast coach van de Jongeren Adviesraad in Tilburg-Noord en Jopie de Bruin (directeur van Jeanne D’Ark school in Tilburg West), aanjager van de community-school in Tilburg-West.

Later die middag bezochten Esmah Lahlah en Ralf Embrechts nog een aantal mensen aan huis of op kantoor om hen de pin persoonlijk te overhandigen. Bijvoorbeeld bij verzekeraar Interpolis, die sinds haar campagne Glashelder (al 20 jaar) uitgaat van vertrouwen. “Als een ‎verzekerde bij Interpolis een gedekte schade heeft dan wordt die vergoed. Geen bonnetjescultuur ‎meer en ingewikkelde procedures. Interpolis laat zien dat uitgaan van vertrouwen loont, ‎meer verzekerden, hogere klanttevredenheid en minder declaraties”. Sjak van Nieuwkuijk deelde de ervaringen vanuit Interpolis en nam de VertrouwensPin van harte in ontvangst. De overige ambassadeurs ontvangen deze week een brief met twee pinnen.

Geef het door

Iedereen heeft een tweede Pin ontvangen om zelf weg te geven aan iemand die volgens hem/haar ook deze beweging omarmt. Op de Pin is een eikenblad afgebeeld. De eik staat symbool voor de kracht die vertrouwen geeft. “We hopen dat we deze beweging verder kunnen uitdragen en daarmee de veerkracht vergroten van mensen die al langere tijd aan de kant staan want vertrouwen laat jezelf en anderen groeien. Júist in deze onzekere tijd is die extra dosis vertrouwen belangrijk”, aldus Ralf Embrechts. Er is nog volop werk voor de gemeente en professionals in de stad. Dit raakt het hele sociale domein én onze samenleving. We moeten die werelden weer bij elkaar brengen. Wie ook kansen ziet om samen verder te bouwen aan deze beweging van vertrouwen, mag een mail sturen naar vertrouwen@tilburg.nl.

Tilburg investeert in Perspectief

De beweging van vertrouwen is gestart als vervolg op de uitkomsten van het Tilburgs Vertrouwensexperiment (2018-2020) en de pilot ‘Doe Mee’ (2019). Onderzoek heeft ons geleerd dat vertrouwen loont, het geluk van mensen toeneemt en daarbij de kansen voor ‎iedereen vergroot (Tilburg investeert in Perspectief).

Back To Top