skip to Main Content

Centra halen ‘t leven uit de wijk

TILBURG – De multifunctionele accommodaties (mfa’s) halen het leven uit de wijken en dus moet daar niet zomaar ‘van alles ingestopt worden’. Dat stelde de Rotterdamse onderzoeker Joke van der Zwaard gisteravond tijdens een debatavond over de wijken Groenewoud en Kruidenbuurt.
Volgens Van der Zwaard moeten de twee Tilburgse impulswijken meer aantrekkelijke, toegankelijke ontmoetingsplekken krijgen. Ze moeten verder af van de ‘projectencarrousel’ en leerkrachten zouden begeleid moeten worden om het onderwijs te verbeteren.

De Rotterdamse is door het Tilburgse architectencentrum CAST, die de drukbezochte avond in De Poorten organiseerde, gevraagd om haar visie te geven over de twee wijken. Van der Zwaard deed daarvoor uitvoerig onderzoek.”Er wordt nog te veel gekeken naar de problemen. Een negatief imago is dodelijk. Hoe kun je verder met de wijken als je niet weet wat de krachten zijn?” vroeg zij.

Volgens de aanwezigen, veelal professionals die in de wijken werken, varen zij juist al erg op de kracht en trots van de bewoners. Ralf Embrechts van de Tilburgse Maatschappelijke Ontwikkelingsmaatschapij (MOM) stelde dat mensen het zat zijn om altijd maar met problemen geconfronteerd te worden. “Ze willen ook de mooie dingen in hun wijk aan bod laten komen.”

Van der Zwaards idee om docenten te begeleiden, kreeg weinig steun. “Wij hebben goede leerkrachten. Onze scholen scoren prima”, stelden enkele aanwezigen. Iedereen was het er over eens dat er te veel projecten in de wijken lopen. “Wel is het nodig om op bepaalde onderwerpen te focussen,” aldus gebiedsmanager Claudia van Dongen. “Aan een projectencarrousel hebben we niets. We moeten wezenlijke zaken, zoals armoede en werkloosheid, aanpakken.”

Bron: Brabants Dagblad,  Agnes de Goede. woensdag 17 december 2008

 

Back To Top