skip to Main Content
Trendrede 2015 – Duiding Van Onze Tijd

Trendrede 2015 – duiding van onze tijd

Uit het voorwoord … Met deze TrendRede is ons eerste lustrum een fait accompli. Vijf jaar lang al signaleren we mijlpalen, piketpaaltjes en andere markeringspunten en verbinden deze punten onderling. Het lijnenspel dat daaruit tevoorschijn komt, zetten we neer als wegwijzers richting een nabije toekomst.
De vorige TrendRede sloot af met de volgende observatie: Iedereen staat met iedereen in verbinding en alle verbindingen geven betekenis aan, en vormen de ecosfeer waarin we ons bewegen. Wie door die bril kijkt, ziet een sterk weefsel dat dankzij vele dwarsverbindingen beschikt over een krachtig en inventief vermogen. Zo maken we de weg vrij voor niet alleen een frisse blik op de problemen van vandaag, maar vooral ook op de kansen van morgen.
De centrale vraag dit jaar is of dat weefsel inmiddels voldoende draag- en veerkracht heeft om de transitie kritische massa te geven. Hebben de vernieuwers zodanig in de heersende structuren kunnen prikken dat er gaatjes ontstaan? Breken de stuwmeren van innovatie waarover we vorig jaar spraken werkelijk door?
Wij denken van wel. Dat er verschillende subbewegingen zijn, waarvoor de belangen anders zijn, is duidelijk. Wie waarin gelooft en welke verandering omarmt, verschilt per aandachtsgebied. Hoe het zich allemaal met elkaar gaat verweven weten we nog niet, wel signaleren we de tendensen en patronen en duiden deze. ” Met razende belangstelling beveel ik dit artikel van harte aan

Trendrede 2015

Back To Top