skip to Main Content

Kracht van de Kruidenbuurt gebundeld in aanleg kruidentuin

Iedereen had de lente al in zijn bol, zeker dinsdagmiddag in de Tilburgse Kruidenbuurt. Daar werd met man en macht een kruidentuin aangelegd, voor en door de buurt. Dit initiatief van omroep Llink werd door de buurt ten volle omarmd. Het idee van Llink is dat een moes- of kruidentuin bijdraagt aan het groene karakter, maar ook aan de sociale cohesie in de wijk.

Kinderen, vaders, moeders, huismeesters, Twerners, iedereen deed volop mee en het was een drukte van belang bij de Karen Weening Speeltuin. Samen met presentator Bas Westerweel en tuinvrouw Sanne en tuinman Rutger werd in een middagje allerlei kruiden en groenteplantjes geplant. Bewoners hielpen enthousiast mee en kregen uitleg hoe deze plantjes te verzorgen.

Buurtbewoonster Renate van de Berg: “Toen ik vorige week vrijdag hoorde van dit initiatief, dacht ik nog wat is dat een raar idee, maar nu ik heb gezien wat dit allemaal los maakt in de buurt, ben ik beretrots. Bij ons is iedereen water komen halen en ik heb ook meegeholpen de aardbeienplantjes te planten. Er is echt van alles geplant: laurier, sla, rooie bietjes, rabarber, munt, noem maar op.”

Een andere buurtbewoonster Ayse valt haar bij: “Wij gebruiken veel rozemarijn en munt in allerlei gerechten. Wat leuk dat dat nu hier in de wijk staat, ik heb normaal een klein bakje op mijn balkon. En het was leuk om samen met Sanne en Rutger dat allemaal te planten, ik heb nog van alles geleerd.”

Hoe komt nou zo’n tuin ineens in die wijk verzeild. Ralf Embrechts, manager van de MOM, vertelt: “Ik werd afgelopen donderdagnamiddag verrast door een telefoontje van Llink, of ze dinsdag even langs konden komen om een tuin aan te leggen. Nu kan ik dat wel een leuk idee vinden, maar de Kruidenbuurters zelf, die moeten meedoen. Na een snel rondje door de wijk merkte ik dat iedereen die ik sprak – ondanks de heel heel korte voorbereidingstijd – ook enthousiast werd. Dat is wat je noemt de kracht van de Kruidenbuurt. Mensen zijn trots op hun wijk en willen er echt iets van maken. En op deze manier staat de wijk ook weer eens positief in het nieuws. En vanmiddag was ik dubbeltrots als ik zie wat dit allemaal te weeg heeft gebracht. Tuurlijk dacht ik na hoe moeten we deze tuin blijven onderhouden. Nou via via – toeval bestaat niet – kwam ik op het spoor van Linde Braber, actief in de wijk en in de stad met ‘Duurzaam Tilburg’ en De (h)eerlijke Eetbare Stad ”.

Linde: “Het telefoontje van Ralf kwam als een geschenk, ik ben al jaren bezig met projecten om kinderen en hun ouders bewust te maken van wat er groeit en bloeit. Samen planten en kweken op een duurzame manier. Deze actie is echt een katalysator voor de activiteiten die ik al doe. Samen met mijn groep moeders en kinderen adopteren wij deze tuin en blijven we ervoor blijven zorgen”.

Ralf tot slot: “Tuurlijk denk ik wel, ik hoop dat de buurt zuinig is op de tuin, er veel van eet en het ook allemaal heel laat; daarom hebben we ook een plekje in de speeltuin gekozen. Na vanmiddag heeft de tuin alvast veel verzorgende aandeelhouders, dat geeft een goed gevoel.”

Het tv-programma In natura met het onderdeel Guerrilla Gardening is op 20 maart 2009 uitgezonden Nederland 2.

Back To Top