Dialoog heeft bij Twern het conflictmodel vervangen
TILBURG – Wellicht wel de grootste verandering in een kwart eeuw opbouw- en welzijnswerk, zegt Jos van Balveren: “Dat niet langer het conflictmodel gezocht wordt.” De directeur van de Twern, koepel van de Tilburgse welzijnsinstellingen, begon ooit zelf in het straathoek- en opbouwwerk in Helmond. “In 1975. Dat was nog in de tijd dat je in je eentje met een zak vol idealen de wijk in ging.” De idealen hebben de mensen van de Twern, dat dit weekeinde het 25-jarig bestaan viert, nog steeds. Maar ze worden niet langer als een dogma opgelegd aan de ‘klant’, de wijkbewoners.
“Destijds dachten wij vóór de mensen, als een soort missionaris droegen we over wat we zelf als maatschappelijke visie hadden. Nu luisteren we naar de mensen, kijken wat ze willen, zoeken naar oplossingen vanuit de mogelijkheden die de bewoners zelf hebben.”
Zowel het werk als de bewoners voor wie de Twern werkt én de inhoud van het werk is veranderd. “De hele wereld is sneller geworden. De ict is erbij. Had je 25 jaar geleden nog enkele dagen nodig om mensen op de been te brengen, nu zijn het drie minuten. De spandoeken zijn daarmee uit het straatbeeld verdwenen.”
Van Balveren illustreert dat met het herdenkingsboekje, samengesteld en vormgegeven door Tilburger Joop Wever. Op de eerste pagina’s barst het nog van de actiefoto’s. Een bezetting, spandoeken in de Tuinstraat en geëmotioneerde woonwagenbewoners die de ontmanteling van hun grote kamp met lede ogen aanschouwen. Naar het einde van het overzicht in foto’s schuiven de beelden op naar jongeren-, wijk- en buurtwerk. “Dat laat zien dat we tegenwoordig alles in de stad veel meer samen doen: het welzijnswerk werkt samen met bijvoorbeeld de bouwvereniging en de scholen. Er heerst een andere cultuur.” Het 25-jarig jubileum wordt gevierd, met 1200 vrijwilligers van de Twern, 17 mei 2009 vanaf 12 uur in het Willem II Stadion. “We vertroetelen al die mensen met een brunch en muziek.”
Bron: Brabants Dagblad, 16 mei 2009, Hans Rube