skip to Main Content
Opbrengst Veiling Kunstwerk Horror Vacui Ten Behoeve Van Poule Des Doods

Opbrengst Veiling kunstwerk Horror Vacui ten behoeve van Poule Des Doods

Met de opbrengst van de veiling van het kunstwerk ‘Horror Vacui – een docudrama in 14 delen’ wordt in Tilburg een ‘Poule des doods’ in het leven geroepen. In navolging van andere steden begeleidt een dichter eenzaam gestorvenen naar hun graf. De dichter draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst voor. Met dit laatste saluut wordt op waardige wijze afscheid genomen van overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk.

‘Horror Vacui’ was een project van beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer en dichter Nick J. Swarth. Voor de Tilburgse ‘Poule des Doods’ wordt gestreefd naar een vergelijkbare samenwerking tussen kunstenaars uit diverse disciplines. Denk naast een gedicht ook aan een video of juist een stripverhaal. Zo krijgt de Tilburgse variant van de ‘Poule des doods’ een bijzonder karakter. De poule wordt samengesteld door voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. Samen met Ralf Embrechts, voorzitter Stichting Quiet500, verzon hij dit idee.  Zij koesterden al lang de wens om ook in Tilburg een ‘Poule des doods’ op te zetten.

Bijzondere bestemming

Wanneer er iemand een begrafenis ‘van de armen’ krijgt, geeft de gemeente een seintje. Afgelopen jaar waren er 19 mensen in Tilburg die overleden zonder geld en netwerk. De praktijk leert dat veel mensen die in armoede leven amper geld hebben om hun begrafenis te betalen, laat staan die op enigszins waardige wijze te organiseren. De dichter en kunstenaar die bijdragen aan de afscheidsdienst ontvangen een bescheiden gage via de Stichting Quiet500, die het geld van de opbrengst van de veiling hiervoor gaat beheren. Juist met deze bijzondere bestemming wordt gehoopt op een hoge opbrengst.

De veiling op maandag 16 april vanaf 18u in Theater De NWE Vorst – onder toezicht van Veilinghuis Maastricht – wordt geleid door Dominee Gremdaat (Paul Haenen).  Komt allen met gevulde portemonnee of pinpas. (zie www.veilingmaastricht.nl)

Back To Top